Bir antik kent ne kadar ihtişamlıysa, o kente ait müzede bir o kadar ilgi çekici olur. Milet Müzesi’nin görkemi de kentin tarihte pek çok medeniyete ev sahipliği yapmasından geliyor. Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma, Bizans ve Menteşoğulları Beyliği Dönemleri’ne ait eserler çok ilgi çekici.

Ziyaretçi dostu müze

Ziyaretçilerin müzede geçirdikleri vakit, antik kentte geçirdikleri vakitle neredeyse eşit. Bunun ilk sebebi, müzenin zengin koleksiyonu ama ziyaretçileri vitrin önlerinde tutan çok daha önemli bir sebep var. Milet Müzesi, yakın bir geçmişte yenilenerek, “ziyaretçi dostu” bir müze haline getirildi. Metinleri yalın bir dille kaleme alınan bilgilendirme panoları ve krokiler sayesinde kentin tüm aşamalarını rahatça izlemek artık çok kolay. Keza aynı yaklaşım ve yeni müzecilik teknikleriyle sergilenen eserler hakkında merak ettiğiniz her şeyi öğrenmek de öyle. Milet Müzesi’ni böyle gezmek, gerçekten çok keyif verici.

Müzenin kendi tarihi

Didim, Balat Köyü, Milet Antik Kenti içinde yer alan Milet Müzesi 1973 yılında ziyarete açılmış ancak yıllar içinde binadaki bazı statik sorunların tehlike yaratması üzerine ziyarete kapatılmıştı.

Yeni bir müze binası yapma çalışmaları 2007 Eylül’ünde başlamış ve yeni bina, yeni teşhir düzenlemesiyle Türkiye’nin en modern müzelerinden biri olarak 27 Mayıs 2011 tarihinde ziyarete açıldı.

Müze toplam olarak 1200 metrakarelik bir alanda hizmet veriyor. Miletus, Didim, Priene antik kentlerinde yapılan kazılarla ortaya çıkarılmış önemli eserlerin sergilendiği müze, açık ve kapalılanlar olmak üzere iki ana bölümden oluşuyor. Değerli eserlerin sergilendiği 600 metrekarelik kapalı alan çağdaş bir sergileme anlayışı ile ziyaretçilerini ağırlıyor.

Kutsal Yol’dan gelen sfenksler de müzede Müzenin içinde MÖ 20 – 15. yüzyılı kapsayan Milet Antik Kenti’ne ait bir canlandırmada Minos Mutfağı sergilemesi çok ilgi çekiyor. Bunun yanısıra Minos Dönemi buluntuları, Zeytintepe Afrodite Kutsal Alanı buluntuları ve Kazartepe Nekropol buluntuları, Arkaik Adak Stelleri izlenebiliyor. Bugün büyük bölümü var olmasa da Milet antik kenti ile Didim Apollon Tapınağı’nı bağladığı bilinen Kutsal Yol buluntuları ile Apollon Tapınağı adak eşyaları müzenin en önemli eserleri arasında yer alıyor. Nehirler Tanrısı Meandros’un heykeli ise mutlaka görülmesi gereken eserler arasında. Müzede İlyas Bey Külliyesi buluntuları, Antik Çağdan başlayarak çeşitli dönemlere ait cam eserler, figürinler, kandiller, süs eşyaları, sikkeler, pişmiş toprak eşyalar, bronz ve seramik eserler de görülmeye değer.

Müze yalnızca Milet Antik Kenti değil, “Anadolu’nun Pompeisi olarak anılan Priene Antik Kenti kazılarından çıkartılmış değerli örnekler de barındırıyor.

Bahçedeki eserler

Milet Müzesi’nin bahçesi de içi kadar yoğun. Milet şehir sembolü olan aslan heykelleri, yazıtlar, mezar stelleri, lahitler, mimari elemanlar ve sütun başlıkları bahçede yer alan buluntuları oluşturuyor.

Bazı eserler yurtdışında

Öte yandan, Milet Antik Kenti’nden çıkarılmış pek çok eser de yurtdışındaki müzelerde bulunuyor. Mesela, MÖ 6.-5. yüzyıla ait aslan figürü, Paris’teki Louvre Müzesi’nde. Antik kentin en önemli eserlerinden biri olan Miletus Agora Kapısı ise Berlin’deki Bergama Müzesi’nde sergileniyor. Bu arada Milet Müzesi çağdaş bir biçimde yeniden inşa edilmeden önce bazı eserler İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ne gönderilmişti. Müze şimdiki haliyle, bilimsel  metinlerle desteklenen eserleri, çağdaş sergileme anlayışıyla gerçek bir “ziyaretçi dostu”…

Milet Müzesi Giriş Ücreti

Müzeye giriş ücreti 8 TL. Ayrıca bu giriş ile Milet Ören Yeride ziyaret edilebilir. Ayrıca ücret ödemek gerekmiyor.

Milet Müzesi Nerede ve Nasıl Gidilir?

Aydın’ın merkezine yaklaşık 85 km, Didim merkezine yaklaşık 22 km uzaklıkta bulunan Milet Müzesi, Didim ilçesi Balat beldesinin kuzeyinde bulunur. Balat merkezinden yaklaşık 2 km kuzey yönüne doğru ilerlediğinizde Milet Ören yeri ve Milet Müzesi tabelalarını takip edebilirsiniz.

Bu tanıtım yazısı Kültür ve Turizm Bakanlığının Müze dergisi 11. sayısından alınmıştır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler Web Sitesi